Frank in Indonesië

Een klamme mantel. Zo voelt het weer als ik op 6 februari om 3 uur ’s middags lokale tijd uit het vliegtuig stap op Soerabaja Airport. Als winnaar van Viruskenner 2016 ben ik mee als coach van het viruskenner team.
Viruskenner is, in Nederland, een Technasium project waar leerlingen van negen scholen in groepjes van vier een preventiemiddel of methode tegen een menselijk virus ontwikkelen. Dit jaar loopt het project voor het eerst in Senegal, na succesvolle projecten in Suriname en Indonesië.

Vorig jaar heeft mijn team, bestaand uit leerlingen van het Johannes Fontanus College in Barneveld, een preventie methode tegen het Norovirus ontwikkeld. Het Norovirus veroorzaakt een ontsteking in de gastheer ’s darmwand, waardoor de gastheer diarree krijgt en explosief moet braken. Uit ons literatuuronderzoek bleek dat Oregano een positief effect heeft op het Norovirus. Dit is echter alleen getest in een petrischaaltje of het ook in de praktijk werkt is dus nog maar de vraag. Daarom hebben als team een onderzoeksvoorstel opgesteld en allerlei voorbereidingen gedaan voor dit onderzoek. Dit allemaal hebben we gepresenteerd aan stichting Cirion en de afdeling Virologie van het Erasmus Medisch Centrum. Op de einddag bleek dat ons team met kop en schouders boven de rest uitstak en daarom wonnen we Viruskenner 2016.

Na een vlucht van 16 uur zette ik eindelijk mijn eerste stappen op Indonesische bodem. Buiten het vliegveld wachten studenten aan de Soerabajase universiteit op ons om ons naar het ziekenhuis te brengen. Na een rit door de stad gevuld met interessante gesprekken over het leven in Indonesië werden we opgewacht door Dr. Purwati en haar zus Prapti, tevens coördinator van het Viruskenner project in Soerabaja. Onder genot van typische Indonesische gerechten maakte we kennis met alle studenten en begeleiders.

Na vergaderingen met het ziekenhuis en de school was het woensdag zover: de Indonesische Kick-Off van Viruskenner 2017.
Bijna 400 studenten uit alle X-MIA-klassen van SMAN16 in Soerabaja zaten op een kunstgraskleedje in een gezamenlijk gebouw. Niet alleen de studenten waren daar maar ook de hoofdmeester drs. Hari, vice-hoofdmeester drs. Razzaq en de Indonesische coaches voor de leerlingen.
Dimg_20170211_163626_737e leerlingen kregen op die dag uitleg over virussen en het project. Dr. Musofa vertelde de leerlingen over infectieziektes. Dr. Wesley de Jong ging daar verder op in. Waarna dr. Jan van Beek vertelde over het HIV-Virus. Daarna was het de beurt aan dhr. Van Twillert, docent aan het Johannes Fontanus College, om te vertellen over het leven in Nederland.
Bijna als laatste was het tijd voor mijn verhaal. Als winnaar van Viruskenner 2016 weet ik precies waar de leerlingen op moeten letten. Wat zijn de valkuilen, welke tricks kunnen ze gebruiken? Daarom gaf ik de studenten uitleg over literatuuronderzoek en denktechnieken. Ook legde ik ze uit dat ze hun virus moeten leren kennen voordat ze het bestrijden.
Als afsluiter legde Kifah Shoker uit over het Viruskenner project en de opdracht voor de leerlingen, die een becijferd zullen worden voor de vakken Engels en Biologie doormiddel van dit project.

Woensdagsavonds na de kick-off vertrokken we naar de Bromo vulkaan. Samen met Prapti en het Nederlandse viruskenner team reden we vanaf ons hotel in hartje Soerabaja naar een tankstation in de bergen. Hier stapte we over in een rode Jeep waarmee we midden in de nacht over The Whispering Sand reden. Aangekomen op het uitkijkpunt was het maar hopen op helder weer. De zonsopgang was waar we voor kwamen. Helaas bleef de bewolking laag en hebben we niet van het mooie uitzicht kunnen genieten. Wel hebben we de vulkaan beklommen en in de krater gekeken.

Vrijdag voor ons vertrek zijn Kifah, Van Twillert en ik nogmaals langs de school te gaan.
Ditmaal om op klassikaal niveau uitleg te geven over het project en vragen van leerlingen te beantwoorden. Het project werd nog een keer in Bahasa uitgelegd zodat iedereen het begreep.
Na afloop wilde iedereen nog op de foto en hebben we nog kort overleg met de school gehad.

Het was echt een onvergetelijke week waarin is nieuw vrienden heb gemaakt en veel ervaringen heb opgedaan.